Wat is het doel van lekdetectie

Dankzij lekdetectie kunnen we onzichtbare problemen in huis vinden zonder dat we grote verstoringen veroorzaken. Het lokaliseren van water- of vochtlekkages in gebouwen is essentieel om problemen tijdig aan te pakken en schade te voorkomen. Gebruikmakend van geavanceerde technieken en methodes bij lekdetectie worden de bronnen van water- of vochtlekkages opgespoord zonder onnodige schade te veroorzaken.

Op welke manier wordt lekdetectie uitgevoerd?

Een bekende manier van detectie is thermografie. Dit omvat het gebruik van warmtebeeldcamera's om temperatuurverschillen op oppervlakken te detecteren. Als er lekkages zijn, kunnen temperaturen van water verschillen van het omringende materiaal, waardoor de exacte locatie van de lekkage kan worden bepaald.

Het spelen van geluid is uiterst belangrijk bij het lokaliseren van lekkages in waterleidingen. Het opvangen van geluidsgolven die ontstaan door waterstroming gebeurt met behulp van gevoelige microfoons. Het detecteren van zelfs de kleinste lekkages wordt mogelijk gemaakt door te luisteren naar afwijkende geluidspatronen.

Voor moeilijk toegankelijke gebieden, zoals leidingen of holle ruimtes, wordt endoscopie toegepast. Door een flexibele buis met een camera aan het uiteinde in te brengen, kunnen directe beelden worden verkregen van het interieur. Hierdoor krijgen specialisten de kans om verborgen lekkages visueel op te sporen.

Metingen van vochtigheid worden uitgevoerd om het vochtgehalte in materialen te meten. Bij een abnormaal hoog vochtgehalte kan er sprake zijn van een lekkage, zelfs zonder zichtbare signalen. Dit kan toekomstige schade voorkomen.

Waarom is het laten detecteren van lekkages nuttig?

Door tijdig lekkages te lokaliseren, kunt u voorkomen dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds en zelfs funderingen. Het minimaliseert de kosten van reparaties bij vroegtijdige opsporing. Het vermijden van uitgebreide sloopwerkzaamheden resulteert in gerichte interventies op de specifieke locatie van de lekkage.

Lekkages kunnen leiden tot de vorming van schimmel, wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Het detecteren en verhelpen van lekkages draagt bij aan het behouden van een gezonde leefomgeving. Het gebruik van diverse technologieën bij lekdetectie zorgt ervoor dat lekkages worden opgespoord zonder onnodige schade aan uw woning toe te brengen.

Snel een medewerker spreken? Bel 0320 724 634

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Veilig wonen zonder lekkages doe zo
> Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen