Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan

Een lek in huis vinden kan behoorlijk wat spanning veroorzaken, maar het opsporen ervan kan lastig zijn. Hier zijn een paar handige tips en een stappenplan om een lekkage in uw huis zelf op te sporen. Indien u de lekkage niet kunt opsporen, geven we u hier wat mogelijke oplossingen.

Hoe herkent u duidelijk zichtbare tekenen van een waterlekkage in uw huis?

Alvorens u aan de slag gaat met het zoeken naar de lekkage, is het van belang om goed te letten op mogelijke signalen van een lekkage. Kijk naar vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, controleer op schimmelvorming, verkleuringen en vreemde geuren. Deze aanwijzingen kunnen u helpen om het algemene gebied van de lekkage te bepalen.

Belangrijke stap: potentiële probleemgebieden controleren

Kijk of er dakpannen ontbreken, beschadigde dakbedekking is of slechte afdichting rond schoorstenen. Speur de badkamer na op vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Controleer de waterleidingen op zichtbare tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken, of verkleurde muren in de buurt van leidingen.

Wees attent op ongebruikelijke geuren in de buurt van afvoerpijpen en controleer de riolering op tekenen van een waterlekkage. Inspecteer radiatoren en leidingen op vochtvlekken en luister naar ongewone geluiden. In het geval van een ernstige lekkage, is het mogelijk dat deze al op verscheidene locaties zichtbaar is.

Hoe kan u vochtigheidsmeters gebruiken?

Mocht u vermoeden dat er een lekkage is maar deze niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters gebruiken. Met deze handige hulpmiddelen wordt het vochtgehalte in materialen gemeten. Een hoog vochtigheidsniveau kan duiden op een lekkage, zelfs zonder zichtbare tekenen.

U kunt als stap 4 een akoestische inspectie doen

Controleer op eventuele geluiden van waterstroming in de leidingen. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid ongewoon is. Een stethoscoop kan van dienst zijn bij het vinden van de exacte plek van de lekkage.

Wat kunt u ondernemen als u de lekkage niet kunt vinden?

Als u niet zeker bent van de oorzaak van de lekkage, is het verstandig om terughoudend te zijn met eigen onderzoek of sloopwerk. Overbodige sloop kan de schade vergroten. Indien u na zorgvuldig onderzoek de lekkage niet kunt ontdekken, is het aan te raden om hulp van Moorman Totaal Techniek Lekdetectie in te schakelen. Specialisten op het gebied van lekdetectie beschikken over moderne technologische hulpmiddelen, zoals thermografie en akoestische detectie, om lekkages exact te lokaliseren.

Snel een medewerker spreken? Bel 0320 724 634

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Veilig wonen zonder lekkages doe zo
> De vaakst voorkomende lekkages in woningen
> Wat is het doel van lekdetectie